top of page
  • Writer's pictureJyPK Liiga

Uutinen: Lauantaina Kansallisen Liigan juhlaottelu


Subway Kansallista Liigaa juhlitaan eri paikkakunnilla poikkeusoloissa


Jalkapallon naisten pääsarja täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vuonna 1971 ensimmäinen ”Mimmiliiga” huipentui Helsingin Olympiastadionilla, kun HJK ja VPS ratkoivat lajin historian ensimmäisen naisten Suomen mestaruuden. 50 vuodessa jalkapallo on kasvanut tyttöjen ja naisten suosituimmaksi joukkuelajiksi.


Tämä päivä on vähintään 22 kauniimman sukupuolen edustajalle hermoja kutkuttava”, julisti Ilta-Sanomat 3.6.1971 historian ensimmäisen Mimmiliigan käynnistyessä. Puoli vuosisataa sitten kysyttiin, kiinnostaisiko yhtäkään naista pelata ammattimaista jalkapalloa. Yli sata ilmoittautui heti. Kuuden joukkueen kutsukilpailuiksi ajateltu koeturnaus oli sysäys jollekin pitkäkestoisemmalle


50 vuoden matka kohti yhdenvertaista yhteiskuntaa


50 vuoden aikana naiset ja tytöt ovat ottaneet paikkansa paitsi pelikentillä, myös muualla yhteiskunnassa. Naisten A-maajoukkue on esiintynyt EM-lopputurnauksessa kolmesti, ja seuraava EM-turnaus on edessä kesällä 2022 Englannissa. Suomalainen pelaaja on valittu EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi (Anne Mäkinen, 2005) ja suomalaiset pelaajat edustavat mm. Englannin Superliigassa, Italian Serie A:ssa sekä USA:n pääsarjassa. Naisten pääsarja, Kansallinen Liiga, on paitsi kehittänyt pelaajia, myös toiminut lippulaivana lajin kehitykselle kotimaassa.


Samaan aikaan muualla yhteiskunnassa naiset ovat edenneet aina presidentin ja pääministerin tehtäviin, puolustusvoimiin sekä yritysmaailman huipulle. Kuluneiden 50 vuoden aikana on otettu määrätietoisia askelia kohti yhdenvertaisempaa maailmaa – maailmaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä, riippumatta lähtökohdista.


Aiemmin Mimmiliigana, naisten SM-sarjana ja Naisten Liigana tunnettu pääsarja sai keväällä 2020 juhlavuoden kynnyksellä uuden nimen ja identiteetin. Syntyi Kansallinen Liiga, joka tuo näkyväksi sarjan ydinarvot: samanarvoisuus, rohkeus ja tahto menestyä. Identiteetin uudistaminen ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen pudottamalla pääsarjan nimestä sukupuoleen viittaavan etuliitteen pois.


Urheilumaailmaan on vakiintunut puhetapa, jossa on urheilua ja sitten on naisurheilua – jalkapalloa ja naisjalkapalloa. Tämä näkyy myös siinä, miten miesten ja naisten urheilua arvostetaan. Nimenmuutos voi tuntua pieneltä askeleelta, mutta kyseessä on vahva kannanotto ja identiteetin rakennus, joka symboloi suurempaa muutosta. Uuden nimen ja identiteetin on tarkoitus luotsata kulttuurin muutosta siinä, miten rakennamme samanarvoisempaa urheilumaailmaa ja yhteiskuntaa”, sanoi Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja nimenmuutoksesta kertovassa tiedotteessa.


Vuonna 2021 peli on avattu kaikille


Subway Kansallisen Liigan juhlavuoden teema on ”Peli on avattu kaikille”. Juhlavuoden aikana Kansallinen Liiga on tehnyt konkreettisen teon maahanmuuttajataustaisten tyttöjen ja naisten toivottamisesta tervetulleeksi lajin pariin lahjoittamalla urheiluhijabin kaikille sitä tarvitseville harrastajille. Tunnetut ”pelin avaajat” ovat haastatteluissa nostaneet esiin paitsi saavutettuja edistysaskelia, myös niitä osa-alueita, joissa vielä on matkaa kuljettavana.

Jalkapallon naisten pääsarja on perustettu ajatukselle yhtäläisistä mahdollisuuksista menestyä. 50 vuoden matkaa juhlimme tänään – ja se mielessä menemme tulevaan. Töitä on edelleen tehtävänä, jotta naiset ja tytöt saavat urheilun ja liikunnan parissa tasavertaisen mahdollisuuden tavoitella unelmiaan”, sanoo Kansallisen Liigan hallituksen varapuheenjohtaja Mariet Louhento.


Globaali koronaviruspandemia on vaikuttanut paitsi yhteiskuntaan, myös urheilumaailmaan edelleen vuonna 2021. Tämän takia myös Subway Kansallisen Liigan pyöreitä vuosia juhlitaan elokuussa poikkeusoloissa. Kullakin liigapaikkakunnilla juhlitaan tulevilla ottelukierroksilla 50. vuotiasta pääsarjaa.


Tervetuloa katsomoon – tulevaan otteluun, loppukaudelle, tulevina vuosikymmeninä. Elä omiesi mukana.

62 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page